Menu
{projectnaam}
{projectnaam}
{projectnaam}

Winkelpand met appartementen , Alkmaar

KDRA Architecten

Advies De Nis: gevelstenen en straatstenen

Als hoekpand is het gebouw dominant in het straatbeeld aanwezig. De traditionele vorm en uitvoering in baksteen geven het gebouw een uitstraling die past in de context van de oude binnenstad. Goot- en nokhoogten en de traditionele kapvorm reageren op de directe omgeving. Ook de opbouw met een plint, tussenlaag en kap is klassiek.

Door de tussenverdieping (t.b.v. het magazijn) in de plint op te nemen kon er een voorname onderpui worden gecreëerd, die in verhouding staat tot schaal en situering van het gebouw. Een klassieke oplossing die al vele honderden jaren in binnensteden wordt toegepast en hier op moderne wijze is vormgegeven.

De plint is opgetrokken in staand metselwerk van lang gevormde, door het bakproces rijk genuanceerde, donkere klinkers. De gevelinvulling bestaat uit rank geprofileerde metalen puien met twee bovenliggende kaders als naamdragers en ledschermen. Waar vroeger glas in lood vorm gaf aan de uitstraling van de winkel is dat hier vertaald in ledschermen – glas in led–. In de woonlagen is het metselwerk voortgezet in een wild verband, met rollagen boven de ramen.
(Bron: www.kdra.nl)