Menu
{projectnaam}
{projectnaam}
{projectnaam}

Foeliestraat , Amsterdam

Ronald Janssen Architecten

Advies De Nis: inkoop, verkoop en totaal metselwerkadvies incl. het ontwikkelen van talrijke vormstenen ten behoeve van de prefab elementen.

De opgave betrof de invulling van een klein kavel aan de Foeliestraat in het centrum van Amsterdam, naast een rijksmonument: daar waar historisch oud Amsterdam en de moderne stad elkaar ontmoeten, ontwierp Ronald Janssen Architecten een imposant gebouw dat uniek en vernieuwend is en tegelijkertijd het bestaande straatbeeld respecteert.

Het gebouw is op een sokkel geplaatst. Op die manier is het hoogteverschil met het pakhuis ernaast opgelost. Door de kleine schaal, het opgeloste hoogteverschil en de schuin aflopende bovenste verdieping, sluit het pand goed aan op zijn buur. Daarnaast refereren de horizontale betonnen gevelbalken in het nieuwbouwproject aan de balken in de kopgevel van het belendende monument aan de Prins Hendrikkade.

De opvallende bakstenen gevel houdt het verkeerslawaai goed genoeg buiten om als geluidsscherm te fungeren, waardoor de achtergevel grotendeels van glas kon worden gemaakt. De kozijnen zijn uitgelijnd met het bakstenen raster aan de voorkant, om ze aan het zicht te onttrekken maar ook omdat glas geluid beter buiten houdt dan aluminium kozijnen.

Ondanks de ferme en strakke uitstraling, zijn er van dichtbij zeer zorgvuldige details op te merken. Zo is er bijvoorbeeld gemetseld met de kopse kanten en strekken van de bakstenen. Daarnaast zijn de huisnummers meegenomen in de betonnen bekisting. Dit zorgt ervoor dat het gebouw ondanks zijn robuuste uitstraling, toch verfijnd is.
(Bron: ARCAM en ArchDaily)

Winnaar van: ARC21 DETAIL AWARD 2021 (video)
Genomineerd voor: Amsterdam Architecture Award 2021, ArchDaily Building of the Year 2021, Architectenweb Building of the Year 2021

Fotografie: Sebastian van Damme